dijous, 1 de novembre del 2012

Deshumanització o humanització ?


iMATGE 18



Deshumanització o humanització ?

Mirant enrere en la història amb les atroçitats comeses a les guerres, amb el nazisme i l'exterminació de jueus en camps de concentració, les bombes nuclears a Hiroshima i Nagasaki sobre població civil... tots aquests successos s'han condemnat? Podriem dir que alguns si, tots els fets per el nazisme, si, s'han duit a judici; però i les bombes nuclears americanes sobre població civil d'Hiroshima i Nagasaki? això s'ha deixat d banda, s'ha oblidat, s'ha passat per alt. Per què? Perquè uns van ser guanyadors i els altres vençedors. Ja ho diuen que la historia l'escriuen els vençedors.
Pero aturant-nos a comparar aquests dos fets, podem establir-ne algun com a ètic ?
Sovint surt la frase: "Quina animalada" o "Això es inhumà".
Pensant-ho bé, els homes som capaços de pensar, a diferència dels humans, som capaços de realitzar plans de futur, i intentar preveure futurs successos; per tant, podem pensar en l'ètica. Els animals, en canvi, no poden pensar en plans de futur, no poden organitzar estratègies, solament són guiats pel seu instint; per tant, no podem plantejar-nos que segueixin o pensin en l'ètica, no podem tampoc assignar les anomenades accions bones i/o accions dolentes. Als humans, sí.

Dit tot això, la paraula "inhumà" o "animalada" referint-se a una mala acció o una acció en contra de l'etica per part dels humans, perd tot el sentit; ja que atribuïm l'ètica a als animals i intentam allunyar les males accions del comportament humà.
Quan els nazis deixaven morir de fred a la neu als jueus en espera de l'entrada a les "infermeries" pròpies dels camps de concentració, quan es bombardejen famílies, població civil, vides humanes, quan el món contemporàni deixa morir de fam als països subdesenvolupats tot i comptar amb infinitat de recursos de sobra; els humans actuen poguent pensar en l'ètica, seguint ordres, no per instint; per tant, aquestes accions no ténen res d'inhumà, al contrari, són totalment i exclusivament humanes.

EL MEU PSEUDÒNIM PER A LES DUES FOTOS: Alexander Supertramp


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada